Wij nemen graag de tijd om je goed te adviseren en werken daarom op afspraak. 0527 - 240 374.
1000m² showroom Scherpe prijzen Deskundig en persoonlijk Creëren van úw ideale tuinoplossing

Wat zijn foliekassen?

Foliekassen zijn het best te beschrijven als tenten waarin je jouw eigen groente en fruit kunt kweken. In tegenstelling tot een ‘gewone’ kweekkas beschikt de foliekas niet over glazen wanden. In plaats daarvan wordt er bij dit type kassen gebruikgemaakt van een oerdegelijk folie en stalen buizen. Foliekassen of folietunnels zijn bij ons tot ruim tien meter lang verkrijgbaar! 

Wanneer gebruik je een tunnelkas?

Tunnelkassen zijn vooral populair onder de beginnende kwekers. Dat is ook niet zo vreemd, want het materiaal is makkelijk in gebruik, zonder moeite te verplaatsen en relatief goedkoop in aanschaf. Oorspronkelijk werden ze gebruikt om planten, vogels en vlinders uit warmere klimaten te kunnen houden. Vandaag de dag worden onze foliekassen of tunnelkassen echter veel gebruikt om planten te kweken. Daarnaast kunnen ze gewassen beschermen tegen weer en dieren. Een groot voordeel van een foliekas, is dat deze veel voordeliger zijn dan een glazen kas, vooral bij de grotere modellen.

Het frame van onze folie- en tunnelkassen is gemaakt van dubbelzijdig verzinkte stalen buizen. Met een diameter van 32 mm voor de kleinere modellen, oplopend tot 60 mm voor de tunnelkassen met een vrije overspanning van 7 meter. De op maat gemaakte (ethylvinylacetaat) EVA-folie wordt met speciaal (meegeleverd) gereedschap aan de grondbuis vastgemaakt. Hierdoor zit de folie zeer strak en dat bevordert de levensduur.

Voordelen van foliekassen 

Een foliekas kent veel voordelen. Zo is zijn ze ontzettend gemakkelijk in gebruik; het op- en afbouwen is binnen no-time gebeurt. Een groot voordeel, want zo kun je de tunnelkas in de winter bijvoorbeeld gemakkelijk opslaan, zonder dat ze veel ruimte innemen. Daarnaast heb je, om deze foliekas te gebruiken, geen fundering nodig. En ook voor de planten is deze tunnelkas erg fijn. Folie is minder lichtdoorlatend dan glas, maar dat heeft als voordeel dat de felle zonnestralen enigszins gebroken in de foliekas komen en het gewas minder snel zal verbranden. Dat scheelt weer in de portemonnee, omdat je minder hoeft uit te geven aan zonwering. Dus waarom zou je niet één van onze foliekassen of folietunnels kopen?

Beluchting en bemesting in foliekassen en folietunnels

Om goed te kunnen groeien hebben planten voldoende beluchting en bemesting nodig. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Op beide kopgevels hebben de tunnelkassen een deur. Daarnaast kan er extra ventilatie worden gerealiseerd door zijluchting. Hierbij kun je een deel van de zijgevel oprollen.  

Foliekas beschermen tegen wind

Foliekassen en tunnelkassen kennen over het algemeen één nadeel: ze zijn erg licht en daardoor vatbaar voor wind. Door de professionele kwaliteit (stevig frame, dikke folie en goede verankering in de grond) zijn onze tunnelkassen van Filclair juist niet gevoelig voor wind.  

Hoe kies ik de juiste folietunnels?

Als (beginnende) kweker heb je jouw keuze gemaakt: je wilt een of folietunnel kopen. Maar welk type kun je het beste kiezen? In onze branche zijn er namelijk meerdere soorten te verkrijgen. Om te bepalen welke het beste bij jou en jouw situatie past, raden wij het aan om jezelf de volgende vragen te stellen: 

  • Welk doel heb ik met mijn foliekas? 
  • Welk grondoppervlak heb ik tot mijn beschikking? 
  • Waar zijn er op mijn locatie opties tot verankering? (Dit kan met grondankers in de grond of met speciale ankers aan verharding)
  • Hoe hoog mag de tunnelkas maximaal zijn? 
Foliekassen voor ieder budget

Foliekassen voor ieder budget

Een ander voordeel is dat foliekassen relatief goedkoop te verkrijgen zijn. Dat hangt vanzelfsprekend samen met de materiaalkeuze. Staal en folie zijn minder prijzig dan glas en aluminium, waardoor je bij ons al terecht kunt voor een foliekas vanaf 60 euro per vierkante meter. Een foliekas gaat gemiddeld zeven jaar mee; hierdoor past een foliekas bij ieder budget! Bestel jouw voordelige foliekas en tunnelkas bij Hazenberg.

Breed assortiment

Op onze website en in onze showroom vind je een breed assortiment aan tuinartikelen. Van tuinkassen tot accessoires en van foliekassen tot automatische raamopeners